Meny

Barn och unga i stadsplanering – hur gör man?

Urban X, en satsning inom Urban_X Öresundsklassrummet, har tagit fram en guide för hur man på bästa sätt kan involvera barn och unga i stadsplanering.

Urban X är en pilotsatsning för pedagogik och deltagande kring arkitektur och stadsutveckling som Malmö stad genomförde år 2012-2013 inom ramarna för projektet Öresundsklassrummet – ungdomars deltagande i ett framtida hållbart samhälle. I projektet bidrog elever från klass 5 på Kirsebergsskolan och Västra Hamnens skola med input till planeringen av området Sege park och Västra Hamnen.

Guiden erbjuder pedagoger och stadsplanerare exempel på metoder man kan använda för att involvera barn och unga i stadsplaneringen. Pedagogiken inom Urban X har utvecklats av tjänstemän i Malmö stad med input och stöd av arkitektpedagoger på By X i Köpenhamns kommun. Några viktiga lärdomar från projektet är bland annat att det är viktigt att involvera barn och unga tidigt i planeringsprocesser, koppla arbetet till läroplanen och vara tydlig med vad eleverna har för möjlighet att påverka.

Boka 29 april redan nu i kalendern! Då kommer Öresundsklassrummet hålla ett seminarium om Urban X i Malmö. Mer information kommer på vår webbplats.

UrbanX_guide_januari_2014

Se film om Urban X

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *