Meny

Brevet som bekräftade att EU-kommissionen lyssnat på våra Klimatambassadörer

Sommaren 2015 fick en av Öresundsklassrummets medarbetare, Ane Jørgensen ett brev vars innehåll vi kanske inte hade vågat hoppas på. Brevet var från Europakommissionens generaldirektorat för miljö och refererade till Children´s Climate Summit i Köpenhamn i december 2014.

På det mötet möttes Klimatambassadörer i åldrarna 11-16 från Bryssel, Bristol, Köpenhamn och Malmö. Målet var att ta fram ett gemensamt förslag till hur politiker ska göra för att engagera just ungdomar i arbetet med att skapa ett hållbart samhälle.

dag2_DI_29

Några av ambassadörerna fick i uppgift att tala på närbelägna ”vuxenkonferensen”, Green Capital Days. På den fanns borgmästare, politiker och representanter från 20 europeiska städer. En programpunkt på mötet var överlämnandet av värdskapet ”Europas gröna huvudstad” från Köpenhamn till Bristol. I samband med ceremonin framfördes ett önskemål om att urvalskriterierna för att få bli grön huvudstad skulle utökas och innehålla en paragraf där sökande stad fick redovisa hur unga var delaktiga i stadens hållbarhetsarbete.

Ett halvår senare dök alltså ett brev upp från Europakommissionens generaldirektorat för miljö, som också utser årets gröna europeiska huvudstad (EGCA). Tack vare Klimatambassadörernas framförda önskemål i Köpenhamn har man nu lagt till ett bedömningskriterium när vinnande stad ska utses: nämligen att just redogöra för om och hur ungdomar är involverade i stadens hållbarhetsarbete.

dag2_DI_32

Det är fantastiskt glädjande att samhället inte bara lyssnar på de ungas röst, utan också tar deras tankar och åsikter på allvar och gör något för att tillmötesgå dem.

Brevet från EU-kommissionen kan du läsa här.
Artikeln om Children´s Climate Summit i Köpenhamn kan du läsa här

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *