Meny

Höstens klimatambassadörer samlade stor publik till Mellomfolkeligt Samvirke i Köpenhamn

 

Svenska och danska klimatambassadörer sätter FN:s 17 Globala mål på skolans dagordning. och den 17 november samlade de stor publik och delade de med sig av sina 5 förslag på hur skolan kan ta sig an de 17 målen. I publiken satt bl.a. Danmarks utrikesdepartement, grundskoleförvaltningen i Malmö och Köpenhamns barn- och ungdomsborgmästare. 

Under hösten har 45 nya klimatambassadörer utbildats från både Malmö stad och Köpenhamns kommun. Höstens uppdrag till klimatambassadörerna var att undersöka hur danska och svenska skolor kan bidra till att uppfylla FN:s 17 Globala mål för hållbar utveckling. Innan de satte tänderna i uppdraget fick ungdomarna inhämta kunskap genom studiebesök hos olika organisationer, workshops, föreläsningar och diskussioner. För att sedan arbeta fram konkreta förslag på lösningar och initiativ på uppdraget.

Uppdraget gavs till klimatambassadörerna då uppdragsgivarna (Malmö Stad och Utrikesdepartementet Danmark) anser att det är viktigt att engagera den yngre generationen i frågorna och för att unga har en större möjlighet att se nya lösningar på problem och frågeställningar.

Klimatambassadörerna träffades och arbetade fram förslag under åtta utbildningstillfällen. Den 17 november presenterade de sina fem förslag: en temavecka om målen på alla skolor, ökat arbete med jämlikhet och jämställdhet, en bytesbutik på skolor, en checklista för hållbara skolor och slutligen en Climate School Contest för klimatsmartaste skolan. Malmös grundskoleförvaltning och Pia Allerslev tog med sig klimatambassadörernas initiativ tillbaka till sina respektive arbetsplater. Utrikesdepartementet lovade också att delge de andra departementen i Danmark, så att även de kan inspireras och använda ungdomarnas idéer för hur vi kan uppfylla den globala hållbarhetsmålen.

Hör och möt höstens klimatambassadörer i denna film.

Studiebesök och workshop hos Odlingsnätverket Seved (Malmö). Ungdomarna gör en kompost med trädgårdsavfall varvat med gödsel. Finon Alkabawi, Khansa Naseem och Lennox Moranga plattar till komposten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *