Meny

Klimaambassadører fra fire lande mødtes på Children’s Climate Summit

Skemaet var fuldt pakkede, da klimaambassadører i alderen 11-16 år fra Bruxelles, Bristol, København og Malmø mødtes til Children’s Climate Summit i København den 8.-9. December. Målet var at udvikle et fælles forslag til, hvad politikerne skal gøre for at engagere den næste generation i at skabe et bæredygtigt samfund. Konferencen Green Capital Days foregik blot et kvarters gang derfra, og der havde klimaambassadørerne fået til opgave at holde en tale overfor borgmesteren, politikere og repræsentanter fra 20 europæiske byer.

Aliyah Bergström fra Malmö var en af dem, der talte foran hundredvis af tilskuere omkring, hvor vigtigt det er, at den næste generation er med og påvirker de beslutninger, der træffes i dag.

– Før jeg skulle op og tale havde jeg en klump i maven, og jeg følte, at jeg skulle kaste op, fordi jeg var så nervøs. Men da jeg stod deroppe på scenen og talte og så, at publikum virkelig lyttede og nikkede i enighed, føltes det så godt! sagde Aliyah Bergström fra Kroksbäcksskolan.

Imens arbejdede de andre klimaambassadører ihærdigt på at udarbejde forslag til politikerne. Disse blev sammensat i løbet af mandagen i en rapport, som i løbet af natten til tirsdag gik i trykken, for at blive fordelt på konferencen.

bild2_promenad

8:30 tirsdag morgen sprang elleve klimaambassadører, deres lærere og projektlederen fra Öresundsklassrummet af toget på Københavns Hovedbanegård. En kort gåtur senere ankom de i Vartov, som var mødestedet for morgenens workshop, hvor klimaambassadører fra Bristol, Bruxelles og København mødte op.

En travl formiddag ventede. Klokken elleve, skulle klimaambassadørerne møde fire borgmestre for at aflevere og præsentere rapporten. Ambassadørerne skulle selv stå for hele programmet, stille spørgsmål til borgmestrene og fortælle om indholdet af rapporten foran et stort publikum.

En gruppe forberedte spørgsmål til borgmestre, mens en anden forberedte sig på at præsentere programmet fra scenen.

bild3b_samtal

En tredje gruppe drøftede og forberedte en præsentation for alle de andre klimaambassadører som en afslutning, som  blandt andet handlede om, hvad klimaambassadører skal fremadrettet.

– Det handler ikke om, hvad vi ønsker at gøre for klimaet, det handler om, hvad vi må gøre! sagde Alice Skrgic fra Kirsebergsskolan.

bild6__ova2

Andre klimaambassadører skulle snart op på scenen. Til at starte med var der en generalprøve af hele programmet foran de andre klimaambassadører. Efterfølgende øvede hver og en sin del af talen, her øver Lykke Vinqvist fra Kirsebergsskolan på sin tale.

bild7_scen

Så var det tid! Klimaambassadører indtager scenen!

bild8_politikerfotar

Pia Allerslev, som er borgmester for børn- og ungdomsforvaltningen i København, sørger for at få billeder af klimaambassadørerne. Hun fortæller publikum, at hun synes, det er meget vigtigt, at politikerne hører, hvad børnene tænker, og hun lover at arbejde for, at flere unge blliver uddannet til klimaambassadører.

bild9_tal_lykke

Det er Lykke Vinqvists tur til at tale, og publikum lytter omhyggeligt.

Kommunalrådets Milan Obradovic fra Malmø svarer senere på et spørgsmål fra klimaambassadørerne om, hvad han gør for at være en god rollemodel i klimaspørgsmålet.

Milan fortæller, at han har solgt sin motorcykel og begyndt at cykle i stedet, som et skridt til at handle mere klimasmart. Han mener, at flere politikere skulle lytte mere til, hvad børn har at sige, og han vil undersøge om klimaambassadørerne fra Malmø kan komme til at tale på en stor konference i 2015.

Klimaambassadørernes program afsluttes med stort bifald fra publikum.

bild11a_samir_tal

Før dagen var forbi, var det tid for alle at komme op på talestolen igen. Denne gang for at fortælle, hvad de har lært, og hvad de tager med sig hjem, foran alle de andre klimaambassadører.

– Jeg troede, jeg var klar over klimaforandringer, men jeg har lært så meget mere nu! siger Maya Carlsson Kirsebergsskolan. Jeg føler, at de voksne virkelig tog os alvorligt, når vi talte om disse spørgsmål, og det er virkelig vigtigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *