Meny

Klimatambassadörer bidrar till ny utställning på Malmö Museer

Öresundsklassrummets klimatambassadörer har tagit fram förslag till Malmö Museers nya basutställning Vår Natur. Tisdagen den 25 februari presenterade eleverna sina förslag för Malmö Museer.

– Jag tror inte ni kan förstå hur mycket detta bidrar till produktionen av innehåll till utställningen. Era förslag hjälper oss sålla bland våra olika idéer, sade Christian Penalva, utställningsproducent för Vår Natur.

Vår Natur kommer ingå i Malmö Muséers nya Science Center och är en basutställning vilket innebär att den kommer finnas på plats lång tid framöver. Totalt är det 16 elever från årskurs 7 på Kirsebergsskolan och Söderkullaskolan som samarbetat kring att ta fram idéer till utställningen inom tre olika grupper. Helene Ceplitis, pedagog från Malmö Museer har fungerat som mentor för eleverna.

– Eleverna har själva fått komma fram till vad de vill fokusera på inom hållbar utveckling och de valde att fokusera på minskade utsläpp, djurskydd och mindre gifter i miljön, sade Helene innan elevernas presentation.

I samband med att eleverna tog fram sina idéer fick de besöka Malmö Museer och fundera på vad det är som engagerar i en utställning. Klimatambassadörerna kom fram till att det var möjligheten att få testa och röra, förstå hur saker fungerar och få relevanta fakta. Utifrån detta tog eleverna fram förslag och fick samtidigt lära sig mer om hållbar utveckling. Eleverna tyckte själva att de kommit till många nya insikter och fått mer kunskap.

– Jag har lärt mig mycket om ekologisk mat, jag visste inte mycket om varför det var viktigt tidigare sade Aleksandra i grupp 1.

– Jag har börjat tänka mycket på framtiden och vad som händer om vi inte minskar våra utsläpp, att vi kanske får mer översvämningar och andra naturkatastrofer sade Isabella i grupp två.

Elevernas förslag

Grupp 1, Aleksandra och Ella och Liljan   

Grupp1_Aleksandra_Ella

Grupp1_Liljan                                                                                                                                                                     

Fokus på djurskydd och på matproduktionens inverkan på miljön. Grupp 1 hade tagit fram ett kollage med bilder som illustrerade skillnaderna i djurskötsel mellan ekologiskt jordbruk och konventionellt jordbruk. De hade också gjort ett diagram över hur mycket kött man äter i olika länder och vilken påverkan det har på miljön. Grupp 1 hade också utformat en frågesport som skulle genomföras både innan och efter man sett utställningen så man kunde se hur mycket man lärt sig. Alla i gruppen tyckte att det varit intressant att lära sig vilken skillnad ekologiskt jordbruk innebar för djuren.

Grupp 2,  Mohammed, Rasmus, Isabella och Jasmina,

Grupp2_Mohammed_Rasmus_Isabella_Jasmina

Fokus på hur våra utsläpp påverkar planeten och vilka utsläpp matproduktion orsakar. Gruppen hade satt samman en tidslinje som visade hur utsläppen såg ut från 1600-talet och framåt. På slutet av tidslinjen fanns år 2100 med ett stort frågetecken där man frågar vad som händer om vi inte minskar våra utsläpp. Gruppen hade även tagit fram bilder på livsmedel i olika storlekar baserat på hur mycket utsläpp de orsakade, en liten morot, en medelstor kycklingbit och en mycket stor bit nötkött.

Grupp 3,  Alex, Amirah och Sascha.

grupp3_Alex_Amirah_webb

Fokus på kemikalier i mat. Hade illustrerat hur mycket kemikalier det finns i ett paket vindruvor genom att ställa fram 26 olika glasflaskor med olika vätskor som fick representera olika kemikalier som man kan hitta i vindruvor. De hade också tagit fram en ekologiskt odlad och en konventionellt odlad potatis där man skulle veva till en lampa lyste och på sätt illustrera hur mycket energi det krävs att ta fram respektive potatis. Gruppen hade också tagit fram en frågesport om kemikalier i mat.

Läs intervjuer med några av klimatambassadörerna

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *