Meny

Klimatambassadörer från fyra länder möttes på Children’s Climate Summit

Schemat var fullspäckat när klimatambassadörer i åldrarna 11-16 år från Bryssel, Bristol, Köpenhamn och Malmö möttes på Children’s Climate Summit i Köpenhamn den 8-9 december. Målet var att ta fram ett gemensamt förslag till hur politiker ska göra för att engagera nästa generation i att skapa ett hållbart samhälle redan nu. Konferensen Green Capital Days pågick ett kvarter bort, och där hade klimatambassadörerna i uppgift att hålla tal inför borgmästare, politiker och representanter från 20 europeiska städer.

bild1_politiker

Aliyah Bergström från Malmö var en av dem som talade inför hundratals åskådare på temat hur viktigt det är att nästa generation får vara med och påverka de beslut som tas idag.

– Innan jag skulle upp och tala så hade jag en klump i magen och det kändes som jag skulle kräkas för jag var så nervös. Men när jag stod däruppe på scenen och pratade och såg att publiken verkligen lyssnade och nickade och höll med, så kändes det så bra! säger Aliyah Bergström från Kroksbäcksskolan.

Under tiden jobbade de andra klimatambassadörerna flitigt med att ta fram förslag till politikerna. Dessa sattes under måndagskvällen samman i en rapport som under natten mot tisdagen gick i tryck, för att delas ut på konferensen.

bild2_promenad

Vid 8.30 på tisdagsmorgonen hoppade elva klimatambassadörer och deras lärare samt projektledare från Öresundsklassrummet av tåget vid Københavns H. En kort promenad senare var de framme i Vartov, lokalen för förmiddagens workshop där klimatambassadörer från Bristol, Bryssel och Köpenhamn mötte upp.

En hektisk förmiddag väntade. Klockan elva skulle klimatambassadörerna möta fyra borgmästare för att lämna över och presentera rapporten. Ambassadörerna skulle själva hålla i hela programmet, ställa frågor till borgmästarna och berätta om innehållet i rapporten inför en stor publik.

En grupp förberedde frågor till borgmästarna, medan en annan förberedde sig på att presentera programmet från scen.

bild3b_samtal

En tredje grupp diskuterade och förberedde en presentation inför alla andra klimatambassadörer som avslutning, bland annat om vad klimatambassadörerna ska göra härnäst.

– Det handlar inte om vad vi vill göra för klimatet, det handlar om vad vi måste göra! säger Alice Skrgic från Kirsebergsskolan.

bild6__ova2

Andra skulle snart upp på scen. Först gjordes en generalrepetition på hela programmet inför alla andra klimatambassadörer. Sedan övade var och en på sin del, här övar Lykke Vinqvist från Kirsebergsskolan på sitt tal.

bild7_scen

Sen var det dags! Klimatambassadörerna intar scenen!

bild8_politikerfotar

Pia Allerslev, borgmästare för barn- och ungdomsfrågor i Köpenhamn, passar på att fota klimatambassadörerna. Hon berättar inför publiken att hon tycker att det är väldigt viktigt att politikerna får höra vad barnen tycker, och hon lovar att jobba för att fler unga ska få utbildas till klimatambassadörer.

bild9_tal_lykke

Det är Lykke Vinqvists tur att hålla tal och publiken lyssnar noga.

Kommunalrådet Milan Obradovic från Malmö svarar senare på en fråga från klimatambassadörerna om vad han gör för att vara en bra förebild i klimatfrågan.

Milan berättar att han har sålt sin motorcykel och börjat cykla istället, som ett steg i att agera mer klimatsmart. Han tror att fler politiker skulle behöva lyssna mer på vad barn har att säga och han ska se över möjligheterna att klimatambassadörerna från Malmö får prata på en stor konferens under 2015.

Klimatambassadörernas program avslutas med stora applåder från publiken.

bild11a_samir_talbild11b_aliyah

Innan dagen var slut var det dags för alla att gå upp i talarstolen en gång till. Den här gången för att dela med sig av vad de har lärt sig och vad de tar med sig hem, inför alla de andra klimatambassadörerna.

– Jag trodde att jag var medveten om klimatfrågor, men jag har lärt mig så mycket mer nu! säger Maya Carlsson från Kirsebergsskolan. Jag känner att de vuxna verkligen tog oss på allvar när vi pratade om de här frågorna och det är jätteviktigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *