Meny

Klimatsnack och toalettdykning – Naturskyddsföreningens studiebesök på Energi & Vandværkstedet i Köpenhamn

I Öresundsklassrummet genomför vi en del studiebesök till natur- och miljöskolor i regionen. Syftet är både kunskapsdelning och inspiration till undervisning som gynnar lärande för hållbar utveckling. Denna gången var det dags för en grupp lärare från Skåne att bege sig till Energi & Vandværkstedet i Köpenhamn för att få inspiration till hur man kan undervisa sina elever om klimatet på ett kul och motiverande sätt.

Av Ingrid Camper

Som en del av Skånes inspirationsserie har lärare från tre kommuner fått vägledning och stöd i hur man kan undervisa barn i energi och hållbarhet. Ett av ställena som lärarna fick hämta inspiration ifrån var Energi & Vandværkstedet i Köpenhamn som undervisar Köpenhamnselever i klimat och energi på ett kul och motiverande sätt.

Lärarna kom till Energi & Vandværkstedet utan att veta vilken sorts process de skulle gå igenom. Under dagens lopp utväxlades dock många roliga blickar, då bland annat 30 vuxna med hjälmar på ställde sig i kö för att kravla ned i en överdimensionerad toalett. Där väntade en informativ (och rätt trång) tur bland råttor och bakterier i en konstruerad kloak. De som inte var rädda för att få våta fötter kunde också prova på att översvämma en väg eller ta en tur i tidsmaskinen.

Alla övningar som lärarna fick ta del av är interaktiva och ger barnen ett reellt problem som ska lösas. Övningarna aktiverar och uppmuntrar istället för att fokusera på vilka hopplöst stora utmaningar vi står inför i framtiden. Detta skapar lust till att ta fram innovativa lösningar på nutidens stora problem.

Lärarna kom till Energi & Vandværksstedet för att hitta inspiration till sin undervisning, men fick mycket mer på köpet, då de under dagen hittade ett engagemang i sig själva och en vilja att förändra. Engagemanget kom också till uttryck under eftermiddagens övningar, där klimatproblemen diskuterades. Den enda frågan lärarna hade efter dagen var: ”När bygger man en liknande miljöskola i Sverige?!”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *