Meny

Resa till Samsö med vinnare av InnoCarnival

Första veckan i juni fick den vinnande högstadieklassen av InnoCarnival Skåne genomföra en resa till den danska ön Samsö. Sjundeklassen från Internationella Engelska skolan i Lund hade vunnit med sitt tävlingsbidrag Sweasy, en språkmaskin som enkelt kan göra det möjligt för nyanlända att kommunicera med svenskar.

På Samsö mottogs de 29 eleverna, två lärarna och representanter från Miljöförvaltningen och Öresundsklassrummet av Energiakademin på Samsö. Samsö är känd för att under en 10 års period ha blivit 100 % självförsörjande på förnyelsebar energi, i navet för den utvecklingen är Energiakademin på Samsö, som varje år tar emot tusentals besökare som vill veta mer om hur de har lyckats.

Byggnation av bilar drivna på solceller

Konstruktion av bilar drivna på solceller.

Ungdomarna fick presentera sitt vinnande tävlingsbidrag och därefter följde två soliga dagar med aktiviteter kring hållbar utveckling och cykelturer runt på ön. Unga och vuxna fick möjligheten att bygga sin egen solcellsladdare till mobiltelefoner samt bygga racerbilar drivna på solenergi, vilket såklart avslutades med en racertävling med bilarna. Dag två genomfördes en cykeltur där eleverna fick lära sig om fjärrvärme och vindkraftverk genom att besöka anläggningarna. Både vindkraftverk och fjärrvärmeanläggningar ägs av öborna själva, vilket har lett till att många har fått en positiv inställning till kraftverken. Förutom detta så möjliggör andelsägarskapet att byborna faktiskt tjänar pengar på vindkraftverken och solcellerna, då dessa genererar mer energi än vad som används och då säljs till fastlandet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *