Meny

Skolegårde i København der indbyder til leg og læring

I Öresundsklassrummet er det ikke kun børn og unge der samarbejder og udveksler viden. I juni besøgte medarbejdere fra Malmö stad og Pedagogisk Inspiration københavnske skoler, for at se eksempler på anderledes skolegårde, der er indrettet til leg og læring og hvor skoleelever blev inddraget i udformningen af de nye skolegårde.

Vanløse Skole, Genvejen, Foto: Natascha Alexander Dottin

Vanløse Skole, Genvejen, Foto: Natascha Alexander Dottin

Både i Malmø og København er der en stor andel af skoler, som er over 100 år gamle, med aflukkede og asfalterede skolegårde. Flere skolegårde i begge byer er blevet grønnere og mere legevenlige, men der er stadig et stykke vej til, at alle skoler har innovative udemiljøer, som både kan bruges til udeskole læring og bevægelse. På studieturen deltog der landskabsarkitekter, naturpædagoger, enhedschefer, embedsværk og lokalpolitikere. De blev præsenteret for 4 forskellige grundskolers bud på anderledes udemiljøer, eksempelvis Vanløse Skole med en skolegård for udskolingselever, hvor eleverne selv er kommet med ønsker og ideer til udformning og funktion. Skolegården er også tilgængelig for lokalbefolkningen døgnet rundt. Vi besøgte også Amager Fælled Skole, som er en skovskolegård midt i byen. Også her er der adgang for alle.

Urtespiralen på Naturværkstedet Kløvermarken, Foto: Natascha Alexander Dottin

Urtespiralen på Naturværkstedet Kløvermarken, Foto: Natascha Alexander Dottin

Studieturen sluttede af på Naturværkstedet Kløvermarken, for at demonstrere et grønt læringsmiljø, som ved første øjekast ligner 5000 kvadratmeter vild natur midt i byen. Dette er dog ikke tilfældet: Naturværkstedet består af gennemtænkte små læringsrum, hvor børn fra 0-6 år ofte oplever deres første trygge naturoplevelser og spirende naturdannelse .

Fakta

Hvem er Pedagogisk Inspiration:

I Malmö stad ansvarar Pedagogisk Inspiration för skolutveckling och forskning i Malmö stads alla skolformer. PI Malmö omvärldsbevakar aktuell skolforskning och samverkar bland annat med högskolor och universitet. Avdelningen stödjer, stimulerar, initierar och utmanar till praxisnära forskning och utveckling inom förskola, skola, gymnasium och vuxenutbildning i Malmö stad och utgår alltid från de olika verksamheternas behov. PI Malmö ger samtidigt utrymme för att pröva nya idéer för att utveckla utbildningsområdet i Malmö.

Studieture eller workshops i Öresundsklassrummet med fokus på bæredygtig byudvikling, bynatur, inddragelse og læring i børnehøjde: Vi arrangerer vidensdeling på tværs af Sundet for lærere, pædagoger og embedsfolk, igennem studieture i København og Malmø, med forskellige temaer som: Leg og læring i skolegården, Sådan arbejder vi med udeskole på tværs og Klimasmarte løsninger i Københavns Havn og Vesthamnen i Malmø.

Kontakt for muligheder og priser:

Københavns Kommune: Ane Rottbøll Jørgensen, e-mail: ax3v@buf.kk.dk

Malmö stad: Ebba Sofiadotter – Lepic, e-mail: ebba,sofiadotter-Lepic@malmo.se

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *