Meny

Svenskt/danskt elevsamarbete på Øresundsmiljøskolen

Att dissekera fiskar var långt ifrån en rolig övning

Inte på danska i alla fall. Rolig betyder ju lugnt på danska och det var allt annat än lugnt under dagens mest spännande övning: dissekering av torskar. Men på svenska var det roligt. Knivarna gick varma bland gallblåsor, mjältar och fiskögon. Allt under skrik och tjoanden, framkallat av både vämjelse och hänförelse när knivarna blottlade fiskarnas inre.

IMG_5116

Sjätteklassarna från svenska Pilbäckskolan i Tygelsjö utanför Malmö och danska Randersgade Skole i Köpenhamn hade återigen träffats en dag i november för att lära sig mer om vårt gemensamma blå – Öresund. Platsen var Øresundsmiljøskolens lokal på Christianshavn i Köpenhamn – Carls Bastion, ett gammalt kruthus från 1690 och en del i Köpenhamns historiska befästningsanläggning.

Øresundsmiljøskolen har Öresunds vatten som bas och material i sin undervisning inom biologi, miljö och kultur. Här kan elever lära sig mer om havet, dess djur och växtlighet och om den inverkan havet har och har haft på Öresundsregionen.

Den här gången gick man verkligen på djupet med förståelse för fiskars anatomi. Men också för deras livsbetingelser. Varför dör exempelvis en torsk snabbare än en plattfisk när de kommer upp på torra land*?

IMG_4963

Entusiasterna Søren och Marie-Louise från Øresundsmiljøskolen hade tillsammans med projektledaren Anja varit uppe i ottan och vittjat näten en bit upp efter den danska kusten. Själva övningen började också med att ta ut fångsten på rätt sätt ur näten. Eleverna fick sedan lära sig skilja på olika plattfiskar som slätvar och piggvar, förstå att torskens överbett har utvecklats för att den lättare ska kunna fånga sin föda, att fiskars blindtarm är saltreglerande och mycket annat.

Efter att Søren och Marie-Louise dissekerat torsk var det dags för eleverna att dela in sig i dansk/svenska smågrupper och själva öppna upp fiskar och plocka ut de olika organen. Här blandades ett självklart mod med armar i kors, men alla hjälpte till att identifiera och skriva upp de olika delarnas namn på de båda språken. En del i projektet är som bekant även interaktion över gränserna och att lära lite av varandras språk. Lite fusk förekom dock när några pratade engelska med varandra. Men det handlar ju trots allt om kommunikation och förståelse och alla medel som fungerar är bra.

Flera elever ansåg sig redan kunna det här med fiskar och dess anatomi via lektionerna i skolan, andra inte. Men de flesta tyckte att det var fascinerande att – bokstavligen – titta in i verkligheten. Några använde förstås begrepp som äckligt, men kunde ändå inte låta bli att titta. Dagen var mycket lyckad!

*Torsken är en aktiv jägare och gör av med mer energi och kräver därför mer syre. Tvärtom för plattfiskar som rör sig minde, gör av med mindre energi och kräver mindre mängd syre. Därför kan en plattfisk klara sig längre på land.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *