Meny

Tusentals barn kom till Science in the City på Vesterbro

21-26 juni besöktes Carlsberg Byen på Vesterbro av barn och ungdomar från hela Köpenhamn. Barnen byggde solceller och framställde ström, körde elbil och producerade biogas med hjälp av fårbajs. Barnen var också i ett livs levande krabblaboratorium, tog en tur genom en översvämmad toalett och försökt hitta lösningen på hur vi i framtiden ska rädda Köpenhamns avlopp från att svämma över.

Många skolor, institutioner och familjer besökte Science in the City-Festivalen i Carlsberg Byen, där de upplevde en del av det som kommunen kan erbjuda inom ramen för sin kostnadsfria öppen skola-verksamhet med fokus på naturvetenskapliga ämnen och hållbarhet. Syftet var att visa hur barnen lär sig om naturvetenskapliga ämnen och miljö utifrån ett hållbart perspektiv.

Sammanlagt besökte ca 2 600 personer festivalen. En av dem var Shirley Kargaard, lärare på Tove Ditlevsens Skole, som var på festivalen med sin specialklass. Hon var särskilt positiv till att aktiviteterna är såpass utvecklade och anpassade att det fanns aktiviteter för eleverna oavsett om de är tredje- eller niondeklassare, går i en klass med allmän eller särskild inriktning eller är teoretiskt eller praktiskt begåvade.

”Det här är absolut maximal undervisningsdifferentiering, för rent nivåmässigt omfattar detta från tvåan till nian. Här kan man få väldigt mycket olika saker”, sa Shirley Kargaard.

Över 80 danska och internationella aktörer deltog i Science in the City med interaktiva utställningar, vetenskapsshower och annan forskningsförmedling som är särskilt utformad för barn i olika åldersgrupper. Barn- och ungdomsförvaltningen i Köpenhamn var medarrangör till Science in the City-festivalen som utgör en del av ESOF, Europas största tvärvetenskapliga vetenskaps- och vetenskapspolitiska konferens med över 5 000 forskare från hela världen. I år hölls denna festival i Danmark. Som en del av Barn- och ungdomsförvaltningen i Köpenhamn var Öresundsklassrummet en del av Science in the City-Festivalen.

20140622-DSC_3983

20140622-DSC_4121
Fotograf: Ole Kiær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *