Meny

Vi er nød til at arbejde sammen og lære i fællesskab

Marianne Mårtensson, som er skoleleder på  Kirsebergsskolan i Malmö og deltager i Öresundsklassrummets rektorcirkel, reflekterer om sine oplevelser i rektorcirkelen, og betydningen af uddannelse for bæredygtig udvikling i nedenstående blogindlæg. 

Bæredygtighedsaspektet koblet til udvikling er et afgørende spørgsmål. Og så må læringen for bæredygtig udvikling være et vigtigt spørgsmål for skolen. Hvad indebærer så uddannelse for bæredygtig udvikling? Spørgsmålene handler om jordens overlevelse, og hvilket samfund vi vil have. Store og nogle gange filosofiske spørgsmål. Men også nære og konkrete.

Begrebet bæredygtig udvikling anvendes flittigt, og skolens lærere skal behandle spørgsmål omkring bæredygtighed i deres forskellige fag. Det gør de. Men naturligvis i forskellig udstrækning og med varierende kvalitet.

For at kunne fremme og støtte spørgsmål omkring bæredygtig udvikling har jeg som skoleleder behov for lejligheder og fora, hvor jeg kan diskutere dem med andre. Hvordan behandles spørgsmålene på andre skoler? Deltagelse i rektornetværket indebærer for mig, at jeg kan lære og blive inspireret af andre. Men også at jeg selv reflekterer og holder spørgsmålene aktuelle. Så jeg har noget at bidrage med, når muligheden byder sig i samtale med lærere og elever i min egen dagligdag.

En afledt effekt af deltagelsen i rektornetværket er, at vi som deltagere knytter kontakter til hinanden og også med forskellige aktører inden for området bæredygtig udvikling. Det leder til konkrete effekter. I form af studiebesøg og samarbejde med andre. For mig selv, men også for lærere og elever. Der er mange eksterne aktører, som gerne tilbyder deres tjenester, og for hvem et samarbejde med skolen også udgør en merværdi. Eftersom bæredygtig udvikling ikke kun handler om nutiden, men om fremtiden, så er vi nødt til at samarbejde og lære i fællesskab. Og i denne proces er morgendagens voksne, det vil sige vores elever, vigtige medspillere.

Marianne Mårtensson,  skoleleder på  Kirsebergsskolan

Foto (Ewa Levau och Peter Kroon)

Alva Falck-Mikkelsen og Arayshah Saadat fra 4.A på Kirsebergsskolan udformer et kreativt forslag om hvordan et grønnere Europa kan se ud til Eurovision School Contest 2014.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *